Telefon: +386 41 731 306 e-mail: info@aserta.si
Aserta d.o.o.
Alešovčeva ulica 7
1000 Ljublana
 • HLAČNE PLENICE ALI ANATOMSKE PREDLOGE – KAJ NAJ IZBEREM?

Ko je znano kakšno vpojnost želi posameznik imeti, je potrebno izbrati tip izdelka. Od posameznikovih potreb in želja je odvisno kaj izbrati. Na voljo so 3 tipi inkontinenčnih izdelkov:

 • ODPRTI SISTEM anatomske predloge, brez možnosti pritrditve v pasu (npr. San Seni)
 • POL ODPRTI SISTEM – plenice z elastičnim trakom za pritrjevanje (bpr. Seni Optima)
 • ZAPRTI SISTEM – klasične hlačne plenice ali mobilne hlačke (npr. Seni Standard, Seni Standard Plus, Super Seni, Super Seni Plus, Seni Active ali Seni Active Normal)

Mobilne , aktivne osebe, ki deloma lahko kontrolirajo izločanje urina, se bodo sigurno počutili bolje, varneje in udobneje v mobilnih hlačkah (Seni Active ali Seni Active Normal). Le te se oblečejo normalno, kot spodje perilo in se z zlahka zamenjajo. Naslednja izbira so anatomsko oblikovane predloge (San Seni), ki se pritrdijo z elastičnimi mrežastimi hlačkami. Lahko uporabijo tudi hlačne plenice z elastičnim trakom za pritrjevanje (Seni Optima).
Ležeči bolniki, ali tisti ki imajo omejeno gibljivost, pa lahko priporočamo t.i. »zaprti sistem«, saj je tako zagotovljena maximalna zaščita, tako za srednjo, težko kot za zelo težko stopnjo inkontinence.
Pri vseh 3 tipih vpojnih inkontinenčnih izdelkih, je vpojnost zagotovljena, vendar je pri izbiri poleg tega, potrebno biti pozoren na pravilno izbiro prave velikosti izdelka, ter izrednega pomena pravilna t.i. aktivacija izdelka, pred njegovo uporabo.

 • ALI SO RAZLIČNI IZDELKI ZA ŽENSKE IN MOŠKE?

Odvisno od stopnje in vrste zaščite. Kadar gre za lahko in srednjo stopnjo inkontinence, obstajajo izdelki za ženske (npr.  lady logo) in izdelki, ki so posebej prilagojeni za moške (npr. man logo ). Razlika v izdelkih je potrebna predvsem zaradi anatomske razlike med spoloma. Vsi ostali izdelki, za srednjo, težko in zelo težko stopnjo inkontinence, so enaki za oba spola.

 • KAKŠNA JE RAZLIKA MED INKONTINENČNO PREDLOGO IN HIGIENSKIMI VLOŽKI?

Pogosto za lahko stopnjo inkontinence, osebe uporabljajo higienske vložke. To ni najboljša rešitev.
Inkontinenčne predloge (npr. lady logo ) in higienski vložki imajo podoben izgled, a je njihova sestava drugačna.
Higienski vložki so namenjeni za vpijanje menstrualne krvi, ki je gostejša od urina, in vpijanje je počasnejše. Izdelki, ki vpijajo urin, morajo imeti sposobnost hitrega vpijanja, zato v svoji notranjosti vsebujejo superabsorbens (SAB), ki spremeni tekočino v gel in zahvaljujoč njegovi antibakterijski lastnosti, tudi nevtralizirajo neprijeten vonj. Zahvaljujoč SAB, je vpijanje zelo hitro in veliko večje, kot pri higienskih klasičnih vložkih. Poleg SAB, imajo inkontinenčne predloge v svoji sestavi tudi stoječe hidrofobne zavihke, ki preprečujejo, da bi tekočina uhajala ob strani. Naslednja korist v prid inkontinenčnim predlogam, pa je široka paleta različnih dimenzij, ki so prilagojene količini nekontroliranega iztekanja urina (različni stopnji inkontinence).

 • ZAKAJ IZBRATI IZDELEK BREZ FOLIJE (ZRAČEN)?

Če želimo, da bo naša koža v dobri kondiciji, mora biti nenehno v stiku z zrakom – mora dihati. Izdelki, ki vsebujejo folijo, preprečujejo dostop zraka do kože in tako koža ne diha, postane vlažna.
Inkontinenčni izdelki, ki ne vsebujejo folije, omogočajo kroženje zraka, koža tako diha in tako je zmanjšano tveganje za nastanek preležanin.

air

Kako je možno, da izdelek, ki ne vsebuje folije, zadrži tekočino? Zahvaljujoč unikatni tehnologiji, je senirazvil posebno zunanjo plast, ki ne vsebuje folije, učinkovito in zanesljivo pa zadrži tekočino. Ta zunanja plast ima enake zaščitne lastnosti za tekočino kot folija, vendar prepušča skozi molekule zraka, in tako je koža v nenehnem stiku z zrakom in koža diha.
POMEMBNO: Zunanja plast brez folije ne pomeni, da izdelek manj vpije ali da je čas vpijanja tekočine daljši. Ravno nasprotno, udobje uporabe izdelka brez folije pa je večje tudi zaradi tega, ker izdelki ne šumijo, so diskretni in prijetni na otip.

 • ALI IMA DEBELINA IZDELKA VPLIV NA VPOJNOST IZDELKA ?

Razmišljanje, da je izdelek bolj vpojen, če je debelejši, je vsekakor lahko zmotno. Vpojno jedro tanjšega izdelka je stanjšano (pod pritiskom v proizvodnem procesu) in tako je udobje za nošenje, boljše (plenica je bolj diskretna) in porazdelitev tekočine pri vpijanju izdelka je boljše. Kar nekaj dejavnikov vpliva na stopnjo vpijanja izdelka. Količina celuloznih vlaken, kar predstavlja glavno komponento vpojnega jedra, je eden od njih. Naslednji dejavnik, zelo pomemben, je vsebnost posebne substance – superabsorbent (SAB), ki spremeni tekočino v gel in , pri seniizdelkih , nevtralizira neprijeten vonj urina.

odour-stop

Če izdelki ne bi vsebovali SAB, bi se tekočina takoj izrinila iz izdelka, tudi pod najmanjšim pritiskom.
Torej, kombinacija celuloznih vlaken in prave količine SAB ima pravi vpliva na stopnjo vpijanja.
POMEMBNO: Debelina izdelka nima direktnega vpliva na vpojnost izdelka.

 • KAKŠEN IZDELEK IZBRATI ZA OSEBO, KI IMA TUDI INKONTINENCO BLATA?

Včasih (predvsem pri zelo težki inkontinenci), inkontinenco urina spremlja tudi inkontinenca blata. V tem primeru, vpojna kapaciteta izdelka ni do konca izrabljena, in pogosto menjanje plenice izrazito povečuje stroške. V izogib visokim stroškom, se lahko uporabi poseben vložek, ki se ga vstavi v plenico, in se ga prav tako z lahkoto izvleče ven iz plenice, ko postane umazan, in tako plenica ostane nameščena še naprej. Pri ponudbi senije to izdelek Seni V. na voljo je v dveh dimenzijah – Seni V Normal se lahko uporablja pri vseh velikosti plenic, Seni V Maxi pa pri dimenzijah Extra Large.

 • ALI KATETERIZIRANE OSEBE POTREBUJEJO PLENICE?

Odvisno, ali je kateterizacija povezana tudi z inkontinenco blata, je izbor izdelkov različen. Kadar ni prisotna inkontinenca blata, je dovolj da se uporablja posteljna podloga za zaščito postelje, ali morda inkontinenčne predloge npr.  lady logo ali man logo . Kadar pa je prisotna tudi inkontinenca blata, pa je priporočljivo uporabiti posebno oblikovane anatomske predloge npr. Seni V Normal ali Seni V Maxi. Le ti omogočajo večjo zaščito inkontinenčnih predlog in posteljnih predlog – ne morejo pa se uporabljati samostojno!

 • KAJ JE »NOČNA« PLENICA?

Nočne plenice so izdelki, ki imajo večjo sposobnost vpijanja, kar je primerno za čas med menjavami – ponoči, med daljšim potovanjem…
Izraz »nočna plenica« je simboličen, saj je včasih potrebno imeti plenico z večjo močjo vpijanja tudi podnevi, nasprotno pa je dnevna plenica lahko za nekatera popolnoma zadostna za celo noč.

 • ALI OBSTAJAJO PLENICE ZA OTROKE, KI SO PREVELIKI ZA UPORABO OTROŠKIH PLENIC?

Do nedavnega je bilo izredno težko na trgu dobiti plenico, ki bi bila primerna za otroke z inkontinenčnimi težavami. Običajno so odrasle plenice v najmanjši velikosti (Extra Small) še vedno prevelike. Sedaj seni ponuja hlačno plenico, narejeno posebej za otroke, imenovana kids-seni.

 • KAKO POGOSTO JE POTREBNO ZAMENJATI PLENICO?

Plenico je potrebno zamenjati po potrebi, kar pomeni, ko je dovolj napolnjena z urinom, in jo ne morete več uporabiti. Za ohranjanje dobre in zdrave kože, je vsekakor potrebno zamenjati plenico vsakič, kadar pride do izteka blata.

Sama plenica ima t.i. indikator vlažnosti, ki nam pokaže, kdaj in koliko je plenica v notranjosti napolnjena z urinom.

 • ALI JE VARNO UPORABLJATI PLENICE?

To vprašanje velikokrat postavijo ljudje, ki so alergični na latex, in se bojijo za svojo kožo, po uporabi plenic. V ta namen, so vsi izdelki senibrez latex elementov, kar je označeno s posebnim simbolom latex .Tako so vsi izdelki varni za uporabo, tudi za ljudi, ki imajo alergijo na latex.
Vsi izdelki so proizvedeni v skladu z najstrožjimi standardi, in ustrezajo Evropski direktivi, imajo ISO standard in CE znak.

 • KAKO PREPREČITI IZTEKANJE URINA IZ PLENICE / IZDELKA?

Najpogosteje pride do iztekanja urina, zaradi nepravilne izbire pravilne velikosti izdelka. Za izbor prave velikosti je potrebno upoštevati naslednja, preprosta pravila:

 • Plenica se mora lepo prilegati telesu, zato je potrebno upoštevati obseg pasu
 • Pri izboru prave velikosti nas ne sme zavesti večja vpojnost izdelka
 • Izdelek mora imeti ustrezno kapaciteto vpojnosti glede na stopnjo inkontinence
 • Vsako plenico je potrebno »aktivirati« pred namestitvijo
 • Potrebno je pogledati, da stoječi hidrofobni zavihki niso upognjeni, ampak lepo stojijo
 • Izdelek je potrebno zamenjati po potrebi – ne pustiti da se prenapolni

Če sledite tem preprostim navodilom, bo stranskega iztekanja zelo malo ali nič. Za dodatno zaščito, pa lahko posteljo zaščitite s posteljnimi podlogami.

 • KAJ JE INDIKATOR VLAŽNOSTI?

Indikator vlažnosti je pokazatelj, na zunanji strani plenice, koliko je plenica v notranjosti napolnjena z urinom. Pri klasičnih plenicah je na zunanji strani natisnjen napis, ki se ob polnjenju z urinom v notranjosti plenice, zbriše. Ta napis pa nam daje tudi druge potrebne informacije, npr. SENI *STANDARD MEDIUM*09.05.28/14:22/60. To pomeni, da je to SENI STANDARD plenica, velikost MEDIUM, proizvedena 28th maj 2009 ob 14:22 uri. Ti podatki so pomembni za morebitne reklamacije, da se lahko takoj preveri v proizvodnji vzrok.
Super Seni plenice pa imajo poleg tega, še dodatni, nov indikator, modre črte, ki ob stiku z urinom postanejo rumene barve.

indikator

 • KAJ JE SUPERABSORBENS (SAB)?

So majhni kristalčki, podobni sladkorju in je eden od poglavitnih komponent seni izdelkov. Je dodan v vpojno jedro, in ima sposobnost vpijanja velike količine tekočine v kratkem času. Tekočino spremeni v gel.

posoda

Zahvaljujoč SAB in ostalih komponent v izdelkih, je pri uporabi teh izdelkov, občutek suhosti.
SAB ima tudi antibakterijsko vlogo – preprečuje razmnoževanje bakterij, ki so krive za pojav neprijetnega vonja.

 • KAKO POGOSTO ČLOVEK IZPRAZNI MEHUR?

Zdrav človek v normalnih pogojih izprazni mehur približno 5-7 x / dan. Skoraj 80% celotne količine tekočine iz telesa se izloči skozi uriniranje, ostalo se porabi v metaboličnem proces, pri dihanju, potenju.

 • ALI KOŽA STAREJŠIH LJUDI POTREBUJE POSEBNO NEGO?

Pri staranju kože postane le ta manj elastična in izgublja svoje obnovitvene lastnosti. Včasih koža zgleda kot pergament – tanka in z lahkoto se poškoduje. In tako kot koža novorojenčkov in dojenčkov , potrebuje tudi starejša koža posebno nego. Izrednega pomena je, da se uporabljajo primerni izdelki, ki preprečujejo dodatno izsuševanje kože, jo lepo navlažijo in namastijo. Dobro je, če se z izdelki za aktivacijo, koža dodatno stimulira z nežno masažo.